A

Webber + Studio, Architects

1106 Toyath Street, Austin, TX 78703
Remodel and Addition

2,100 square feet

The new design of this freedman’s cottage expands the size of the house, addresses current needs, and reinforces the home’s historicism in a way that allows the upper-level main floor to connect more graciously to the backyard. The redesign modified an older addition into a modern symmetrical mass that contrasts with the original cottage’s historic alignment. The renovation opens up broad views to the backyard, while bringing in sunlight. A wide stairway leads to a mid-level barbecue and entertainment terrace followed by another broad set of steps for direct access to the yard. The master suite is tucked into a cozy lower-level viewing area with frosted glass partitions. At street level, the exterior was restored to invoke the home’s original history, while the interior was reinvented to provide a serene environment that celebrates the original two-room format. The house serves as a case study for design that maintains historicism while reinventing and reinforcing other renovations.

 

Project Team: David Webber, AIA; Richard Hamer; Stefan Bader; Stephanie Scholten; Ayesha Erkin; Chris Meier; Ann Tucker, Assoc. AIA; Studio A Group; Scott Wiliamson

Contact: webberstudio.com, 512-236-1032

Remodel and Addition

2,100 square feet

The new design of this freedman’s cottage expands the size of the house, addresses current needs, and reinforces the home’s historicism in a way that allows the upper-level main floor to connect more graciously to the backyard. The redesign modified an older addition into a modern symmetrical mass that contrasts with the original cottage’s historic alignment. The renovation opens up broad views to the backyard, while bringing in sunlight. A wide stairway leads to a mid-level barbecue and entertainment terrace followed by another broad set of steps for direct access to the yard. The master suite is tucked into a cozy lower-level viewing area with frosted glass partitions. At street level, the exterior was restored to invoke the home’s original history, while the interior was reinvented to provide a serene environment that celebrates the original two-room format. The house serves as a case study for design that maintains historicism while reinventing and reinforcing other renovations.

 

Project Team: David Webber, AIA; Richard Hamer; Stefan Bader; Stephanie Scholten; Ayesha Erkin; Chris Meier; Ann Tucker, Assoc. AIA; Studio A Group; Scott Wiliamson

Contact: webberstudio.com, 512-236-1032